Dobré ráno Slovensko. Zobuďme sa ! ! !

7. februára 2015, Erik Varchol, o spoločenskom dianí

 

 

Keď starozákonný prorok Mojžiš zostúpil z hory Sinaj, priniesol svojmu ľudu čosi, čo sa do archetypu ľudskej existencie zapísalo nezmazateľným písmom. Od Boha Jahveho dostal v podobe dvoch kamenných tabúľ návod na „šťastný život“, z ktorého sa v dôsledku historických udalostí stal časom akýsi druh etického kódexu. Z malej sekty vedenej Ježišom Kristom sa postupne stalo náboženstvo, ktoré po stáročia do veľkej miery ovplyvňovalo nielen životy, ale aj myslenie ľudí západnej civilizácie . . .

Kresťanstvo si toho za svojho života už preskákalo viac než dosť. Bolo prínosom. No poznačili ho aj nezmazateľné jazvy. Vedelo ľudí viesť, motivovať a robiť lepšími. No vedelo aj bez milosti odsúdiť. Na veľa vecí sa časom zabudlo, veľa vyliečil či rozlúskol až čas, no mnohé temné stránky nadobúdajú podobu zhubného nádoru. A ten čaká na svoje zmŕtvychvstanie . . .

Žijeme v 21.storočí a Európou hýbu témy ako vojna na Ukrajine, či tajná dohoda TTIP. Teda témy, ktoré môžu Európu a každého jej občana doslova položiť na lopatky. Len u nás doma na Slovensku je to trocha ináč. My sa totiž už niekoľko týždňov nachádzame niekde v 17.storočí! Nová inkarnácia Urbana II. nabrala podobu trojhlavého draka, ktorý tu podporovaný inkvizítormi vyhlasuje ďalšiu križiacku výpravu . . . Rozhodli sa, že budú súdiť. Opäť! Bez ohľadu na čl.14 Európskeho dohovoru o ľudských právach a základných slobôd, ktorý zakazuje diskrimináciu založenú na akomkoľvek dôvode. Aliancia za rodinu a jej prívrženci sa vo svojom vojnovom ťažení neštítia vedomého prekrúcania faktov, zavádzania a čo je najhoršie aj klamstva, aj keď sa v jednom z prikázaní píše: „nepreriekneš krivého svedectva“ . . .

„Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.“

Tento úryvok z Prvého listu Korinťanom je jedna z najkrajších častí Biblie. A jedna z najhorších vecí je fakt, že to, čo tu predvádza Aliancia za rodinu, (ktorá sa k svätému písmu hrdo hlási) je skôr pravým opakom . . . Ľudskú dušu tu operujú pojmami „dobrý“ a „zlý“ a pritom zabúdajú na podstatu. Zabúdajú na to, že „dobrý“ a „zlý“ sú hodnotové súdy. Ale tu o žiadne hodnoty nejde. Odváži sa niekto z nich zakričať: „Cisár je nahý“ ? Dokážu si pozrieť do očí a priznať, že v tomto „boji“ sú vlastne už dávno tí porazení ? . . .

Snáď to táto krajina nejako ustane a tento nechutný „výlet“ do čias minulých prežije, aby sa mohla venovať tomu, čo je naozaj základom rodiny. Láske . . . Ja som dnes rozhodnutý urobiť pre rodinu všetko. Aj preto celý tento deň strávim v kruhu tej svojej. A pre tú slovenskú urobím najlepšie, ak to bude moja jediná činnosť . . . Snáď v tom nebudem sám . . .