Aj ty Brutus? Alebo o Gorile s láskou. ..

21. januára 2012, Erik Varchol, o spoločenskom dianí

Je to už od čias ríše kupca Sama, keď sa z obyvateľov, žijúcich na území medzi Tatrami a Dunajom, pomaly ale iste stali sluhovia. Po stáročia sa tak v utláčanom slovanskom národe vytvoril akýsi archetyp moderného Slováka. Človeka, ktorý pre „dobro“ veci veľmi rád drží hubu aj krok.

Žijeme v 21. storočí. V dobe, ktorá sa rada pýši svojimi najnovšími výdobytkami, civilizovanosťou či snahou o to, aby bol svet jednoducho povedané lepším. V duchu „byť in“ sú tak do spoločnosti implementované všakovaké výdobytky, ktoré majú človeku spríjemniť a skvalitniť jeho život. V zhluku nespočetného množstva neduhov, ktoré na ľudí číhajú už pomaly na každom kroku, sa tak obyčajný človek už nemá čas zamýšľať ani nad vlastným životom.
Do tohto obrazu, ktorý je v zákulisí riadený pár „vyvolenými“, vstúpil na našu politickú scénu, slovenský King Kong. No na rozdiel od toho filmového, tá naša Gorila drží v ruke slovenskú oligarchiu.
Spis je plný jasných otázok, no nejasných odpovedí. Je veľmi nepríjemným spoločníkom pravice v predvolebnej kampani. No dlho očakávanou legálnou zbraňou v rukách investigatívnych novinárov.
Je tiež označovaný ako najbolestnejšia pravda v dejinách nášho mladého štátu. No na druhej strane je to zas skutočnosť, o ktorej sa tu už roky vedelo…

Pokiaľ ide o načasovanie zverejnenia spomínaného spisu je jedno či Boh hrá alebo nehrá kocky… Pár týždňov bude slovenská verejnosť kŕmená správami o „vyšetrovaní“, z kauzy sa stane vhodná téma na slovenské krčmové debaty, a v neposlednom rade sa aj z tých, ktorí o politickom dianí doteraz nič nevedeli, stanú naslovovzatí odborníci…     

V konečnom dôsledku je ale úplne jedno, aké pohnútky mal ten, ktorý s tým prišiel, či ako to celé nakoniec dopadne. Hlavné je však to, že či už to bol niekto z „ľudu“ alebo z hlavných aktérov, zradil systém ako taký, a to s celou tou pompéznosťou.

Konečne sa našiel niekto, kto na plné ústa zakričal: „cisár je nahý“. A nám sa tak núka jedinečná šanca na zmenu, dokonca možno väčšia než tá pred 22 rokmi …